Церкоспороз сої
Cercospora sojina

Джерело інфекції - заражені рослинні рештки і насіння сої. На сім'ядолях - коричневі поверхневі плями або наскрізні виразки з темно-бурим обідком і рясним брудно-сірим спороношенням. На листі і бобах плями світло-сірі з чітко вираженим обідком, темно-сірий наліт спороношення виступає з нижньої сторони плям. На стеблах плями фіолетово-червоні, витягнуті, з коричневим обідком з нечисленним спороношенням. На насінні два види плям: одні - неправильно-округлі, опуклі або поверхневі з різким коричневим обідком, інші - опуклі, темно-коричневі без обідка з розпливчастими краями. Інкубаційний період розвитку церкоспорозу влітку становить 10-14 днів, весною і восени - 17-21 день.
Найбільш інтенсивне зараження з рясним спороношенням відбувається при 20-30оС і відносній вологості 90-100%. При температурі повітря 5-10 і вище 30оС і відносної вологості нижче 80% захворювання розвивається дуже слабо.
Збудник церкоспорозу сої вузько, вражає тільки культурну і дику сою. Захворювання може знижувати врожайність культури в 3-8 разів; знижуються посівні та якісні властивості насіння: вміст жиру в насінні знижується на 2,1-6,9%, протеїну - на 4-5%.
Захисні заходи:

  • Сівозміна
  • Зяблева оранка
  • Пізні строки сівби
  • Своєчасне збирання та сушка зерна
  • Протруювання насіння: Вінцит 050, к.с. - 2,0 л/т)
  • Обробка рослин у період вегетації: Імпакт К, к.с. - 0,6-0,8 л/га
  • Використання стійких сортів

Переваги

Рекомендації до застосування


Реєстрація препарату (переглянути)