Кагатна гниль
Botrytis cinerea., Fusarium spp., Rhizopus nigricans

Кагатна гниль розвивається в період зберігання коренеплодів маточного і фабричного буряка в кагатах, при тимчасовому зберіганні коренів в поле. Процес гниття коренів протікає при діяльності цілого комплексу мікроорганізмів. Одним з активних збудників хвороби є гігрофільний гриб Botrytis cinerea (збудник сірої гнилі). На ураженій тканині він утворює пишну сіру грибницю. У результаті тканина коренеплоду втрачає міцність і легко руйнується. Не менш активними збудниками кагатної гнилі є гриби з роду Fusarium, такі як F. oxysporum і F.solani, що утворюють на гниючих коріннях білий або рожевий міцелій. Гриби р. Fusarium вражають коріння буряка часто ще в полі під час вегетації, а потім потрапляють в кагати, де продовжують свій розвиток. При підвищеній температурі в кагатах (самозігрівання буряка або при зберіганні буряків в умовах високих температур, які бувають в ранні періоди зберігання буряка в південних районах бурякосіяння) швидко поширюється термофільний гриб Rhizopus nigricans. На поверхні коренеплодів утворюється рихловойлочний, оливково-буро-сірий міцелій гриба. Інфекція зберігається в грунті, рослинних рештках і коренеплодах. В процесі своєї життєдіяльності може розкладати цукор, викликаючи спиртове бродіння.
B. cinerea - типовий аероб, розвивається при температурі від 4 до 42оС (оптимальна 25-30оС) і відносній вологості повітря близько 100%. Збудники фузаріозу розвиваються при оптимальній температурі 18-27оС, мінімальної - 10оС, максимальної - 35оС; оптимальної вологості повітря 40-70%. Різопус розвивається при температурі від 5 до 45оС (оптимальна 30-35оС), невимогливий до кисню повітря.
При різних способах зберігання цукрових буряків в польових кагатах втрати ваги цукрових буряків досягають 17,9%, а втрати цукру від 1,74 до 9,23%; в насінницьких господарствах гине від гнилі до 25-36% маточних коренів; із цукрових буряків, ураженої гниллю більше ніж на 10-12%, отримати білий кристалічний цукор практично неможливо.
Захисні заходи:
• Внесення підвищених доз добрив
• Захист буряків від шкідників і хвороб в період вегетації
• Захист буряків від підв'ялювання в період збирання
• Запобігання коренеплодів від механічних пошкоджень при збиранні, транспортуванні і перевантаженні
• Захист від підморожування
• Ретельна бракування коренів перед укладанням в кагати
• Обробка вапном кагатні поля
• Періодичне проведення аналізів зберігаються коренів і видалення вогнищ Кагатної гнилі
• Підтримування температурного режиму в кагатах (1-2оС)



Переваги

Рекомендації до застосування


Реєстрація препарату (переглянути)